Porrassalmen taistelua koskevia tarinoita

Seutuwiki
Versio hetkellä 11. tammikuuta 2013 kello 11.39 – tehnyt SeutuSisalto2 (keskustelu | muokkaukset)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun



Mallosjärvessä, Vihosen kylän puolella, on Pakosaari, jonka nimi juontuu siitä, että sinne Reinikkalan kartanosta Porrassalmen taistelun päivinä kuljetettiin ja kätkettiin kartanon arvokkain irtaimisto, kuten kulta-, hopea- ja kupariesineet, silkkitäkit, untuvatyynyt ja höyhenpatjat. Näille kaivettiin ison kiven viereen suuri kuoppa, joka ensin vuorattiin kuusenhavuilla ja sitten ladottiin tavarat sinne. Kuoppa tasoitettiin maaston näköiseksi istuttamalla kanervia ja pieniä petäjiä päälle. Mutta kun oli kova kiire, ei peitekerros tullut tiiviiksi, vaan sadevesi pääsi tunkeutumaan kuoppaan ja turmeli varsinkin vaatetavarat pahanpäiväisiksi.

Vielä puolisen vuosisataa sitten löytyi saaresta miesten silkkiset liivit, sotilaspuvun vaakunanappeja ja silkkipeittojen suikaleita.

Kangasniemi

Kuuluisa Porrassalmen taistelu oli puolen peninkulman päässä Mikkelistä etelään. Kun siinä taistelussa kaksi suomalaista sotilasta, Ylönen ja Pöyhönen, olivat vähällä jäädä ryssien vangiksi, he heittäytyivät järveen ja onnistuivat uimalla pääsemään pakoon. Pojat painelivat Haukivuoren ja Pieksämäen rajamaille suurelle salolle ja rakensivat sinne piilopirtin. Nykyään tämä on varsin vahva talo, seutukunnan suurimpia ja varakkaimpia. Talossa näytetään ja hoidetaan esi-isän sodasta tuomaa luotipyssyä.

Haukivuori


Lähde:

Astuvansalmelta ATK-aikaan. Mikkelin läänin historian opetuspaketti. Tauno Piilola, Martti Pänkäläinen ja läänin kouluosaston työryhmä. Mikkelin lääninhallitus, Mikkelin läänin maakuntaliitto. 1987. s. 142 jälkeen oleva liite.

© Internetix / Heikki Myyryläinen / Mikkeli-seura



Henkilökohtaiset työkalut
Vipuvoimaa EU:lta
Vipuvoimaa EU:lta

Mikkelin seudun
kulttuuriperintöohjelma