Antellin neitien koulu 1854-1914

Seutuwiki
Versio hetkellä 8. maaliskuuta 2013 kello 13.54 – tehnyt SeutuAdmin (keskustelu | muokkaukset)

Loikkaa: valikkoon, hakuun


Alina Antell koulunsa 60-vuotisjuhlassa

Viipurilaisen salaneuvoksen Samuel Antellin toimesta avasivat hänen tuolloin vasta 21- ja 18-vuotiaat sisarensa Alexandra ja Alina vuonna 1854 ruotsinkielisen tyttökoulun Mikkeliin. Koulun valmistaville luokille otettiin myös poikia. Nämä siirtyivät sittemmin lyseoon, kun tämä avattiin vuonna 1872. Antellin koulu toimi vuodesta 1861 keskellä kaupunkia Hallituskadun ja Kirkkokadun välisellä tontilla Aleksanterinkadulla (nyk. Porrassalmenkatu).

Antellien neitien veljen ystävä, vuosina 1855-1861 Suomen kenraalikuvernöörinä toiminut Fredrik Wilhelm Berg, sai käytyään tarkastamassa koulua vuonna 1859 aikaan, että keisarin käsikassasta ryhdyttiin myöntämään koululle vuotuista avustusta, ja vuodesta 1873 alkaen se sai Suomen valtion varoja muiden koulujen tapaan. Koulun oppilasmäärä oli noin sadan tienoilla vuosittain. Alexandra Antell kuoli vuonna 1891, mutta Alina piti koulua pystyssä aina vuonna 1914 tapahtuneeseen kuolemaansa saakka.

1800-luvun puolivälistä alkaen Mikkelissä toimi muitakin, mutta Antellin koulua paljon pienempiä ja lyhytaikaisempia tyttökouluja, kuten mamselli Andersinin ja Augusta Blomqvistin tyttökoulut.







Lähteet:

Astuvansalmelta ATK-aikaan. Mikkelin läänin historian opetuspaketti. Tauno Piilola, Martti Pänkäläinen ja läänin kouluosaston työryhmä. Mikkelin lääninhallitus, Mikkelin läänin maakuntaliitto. 1987.

Kuujo, Erkki, Entisajan Mikkeli. Mikkelin kaupungin vaiheita 1838-1917. Oy Länsi-Savon Kirjapaino, Mikkeli 1971.


Kuvauksia:

Pastori A. L. Gulin Antellin koulun opettajana
Sirpa Tolosen kuvaus Antellin neitien koulusta


Linkkejä:

Antellin koulu Mikkelissä, Mikkelin kaupunginkirjasto - Etelä-Savon maakuntakirjasto

Antellin koulu - historiallinen katsaus


© Internetix/Mikkeli-seura/Heikki Myyryläinen 1998


Henkilökohtaiset työkalut
Vipuvoimaa EU:lta
Vipuvoimaa EU:lta

Mikkelin seudun
kulttuuriperintöohjelma