Mikkelin rautatieasema

Seutuwiki
Versio hetkellä 26. marraskuuta 2015 kello 19.27 – tehnyt Junailija (keskustelu | muokkaukset)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Mikkelin rautatieasema on vuonna 1889 avattu rautatieasema Savonradalla.

Sisällysluettelo

Asemarakennus

Uusrenessanssityyliä edustavan Mikkelin aseman piirustukset on hyväksytty 1888 ja se on rakennettu Savonradan yhteydessä 1889. Asemarakennus on edelleen alkuperäinen ja sitä on laajennettu vuosina 1902 ja 1925. Ensimmäisessä laajennuksessa poikkipäätyinen avokuisti muutettiin sisätilaksi. Asemaa on peruskorjattu viimeksi 1997. Asemarakennuksen väritys on sininen. Siinä on nykyään kahvio, odotushuone ja lipunmyynti.

Ratapiha

Mikkelin ratapiha oli aikanaan Savonradan toiseksi suurin asema. Siellä oli asemarakennus, tavaramakasiini, veturitalli ja pistoraide satamaan. Vuosien saatossa ratapiha on muuttunut monta kertaa. Nykyään pohjoinen ratapiha ja eteläinen ratapiha ovat se ja sama. Varikon muutoksissa Pursialan radan vaihdekin on häipynyt. Erityisesti sataman alueen raiteiston purkamisen jälkeen on nillä paikoin tapahtunut suuria muutoksia.

Muut rakennukset

Mikkelin punertava tavaramakasiini sijaitsi pohjoisella ratapihalla, laiturialueen pohjoispuolella. Siinä oli katoksilla varustetut lastauslaiturit ja jatke pohjoispäässä toimistotiloja varten. Makasiini sijaitsi Keskussairaalan edeustalla ja purettiin 1980-90-lukujen taitteessa. Mikkelin veturitalli on komea tiilirakennus. Siinä on pilttuuta ja siinä on torni. Veturitallia käytetään edelleen toimistotiloina. Varikon vahtitupa on kellertävä ja edustaa samaa tyyliä Mikkelin asenarakennuksen kanssa. Rakennuksella on korkea kivijalka. Sen viimeisin käyttö lienee ollut toimistotilana.

Liiekenteen alasajo

Mikkelin rautatieaseman liikenteen alasajo alkoi 1980-luvulla. Tuolloin loppui sekä tavaramakasiinin liikenne että teollisuusraiteiden liikenne. Vuosien saatossa liikenne muuttui yhä vähäisemmäksi. Lähijunaliikennettä alasajettiin jo 1990-luvulla mutta lopullinen tuomio tuli 2000-luvun alussa. Viimeinen lähijuna kulki Mikkeliin 1.6.2002. Yöjunapari P81/84 kulki vuoteen 2006 asti. Tuolloin Uuden juna-ajan tulo muutti junavuoroja. Mikkelin tavaraliikenne sai lopullisen tuomion 2011, kun ilmoitettiin raakapuunlastauksen loppumisesta Mikkelissä. Raakapuun lastaus loppui tammikuussa 2012. Terminaalin liikenne oli loppunut jo aikaisemmin.

Mannerheimin vaunu

Mannerheimin vaunu A90 on sotamarsalkka Mannerheimin käyttämä salonkivaunu. Vaunussa on salonki, Mannerheimin hytti, vierashytti, Grönvallin, Backmanin ja Airon hytit, keittiö sekä vessa. Vaunu kulki eri junien perään liitettynä Mnnerheimin matkustaessa. Vaunu on ollut pidemmän aikaa Mikkelin asemalla näytteillä. 2005 vaunu vietiin Mikkelin aseman muutosten tieltä turvaan Mikkelin veturitalliin. Nykyään vaunulla on katettu paikka Mikkelin asemalla. Vaunu on avoinna Mannerheimin päivänä, Suomen puolustusvoimien liputuspäivänä 4.6.

Muutos matkakeskuskeksi

Mikkelin asema-alueen muutos tapahtui vuosina 2005-2007. Tuolloin rakennettiin kävelysilta torilta satamaan ja kävelysiltaan kiinni Matkahuollon tilat. Mikkelin asemarakennuksen eteläpuolelle tuli uusi linja-autoasema. Tämän takia Mannerheimintie tekee nykyään mutkan. Bussikuskit kritisoivat uutta matkakeskusta heti ensimmäisenä päivänä. Matkeskukselta lähdettäessä bussien on kuljettava ahtaasta pullonkaulasta ja ne tulevat risteyksen viereen. Tämä ruuhkauttaa paljon.

Henkilökohtaiset työkalut
Vipuvoimaa EU:lta
Vipuvoimaa EU:lta

Mikkelin seudun
kulttuuriperintöohjelma