Ohje:Sisällys

Seutuwiki
Versio hetkellä 15. maaliskuuta 2013 kello 10.23 – tehnyt SeutuAdmin (keskustelu | muokkaukset)

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Mikkelin SeutuWikissä on Mikkelin seutua esittelevää aineistoa. Mikkelin SeutuWikiin voi kirjoittaa artikkeleita, lisätä kuvia, ääntä ja videota. Myös muiden kirjoittamia artikkeleita voi muokata. Kirjoittamiseen tarvitaan käyttäjätunnus.

Mikkelin seudun kulttuuriperintö –palkin alla olevia artikkeleita sekä oppimateriaaleja ei voi muokata. Mikkelin seudun kulttuuriperintöä esittelevä osio on teemoihin jaettu paketti, jonka tarkoituksena on toimia ajatusten herättäjänä ja johdattaa portaalityyppisesti aiheista kiinnostuneita eteenpäin. Oppimateriaaleissa on perusopetuksen käyttöön erilaisia kulttuuriperintökasvatuksen tehtäväpaketteja. Molemmat kokonaisuudet on luotu EU-rahoitteisessa Mikkelin seudun kulttuuriperintöohjelma -hankkeessa 2012.

Sisällysluettelo

Käyttäjätunnus

Tunnuksen luominen ja kirjautuminen palveluun

SeutuWikiin kirjoittaminen vaatii käyttäjätunnuksen. Tunnuksen saa sivun yläkulman linkistä "Kirjaudu sisään tai luo tunnus". Tunnusta varten tarvitaan käyttäjänimi ja salasana. Käyttäjä voi halutessaan ilmoittaa sähköpostiosoitteensa ja oikean nimensä. Omia tietojaan voi muuttaa jälkeenpäin. Käyttäjänimeä ei voi muuttaa. Tunnus on maksuton.

SeutuWikiin kirjaudutaan samasta linkistä, missä tehdään käyttäjätunnus. Käytön jälkeen on hyvä kirjautua ulos.

Unohtunut salasana

Uuden salasanan saa kirjautumissivun painikkeella "Lähetä uusi salasana sähköpostitse", jos on tallentanut sähköpostiosoitteensa SeutuWikiin. Salasana kannattaa vaihtaa heti. Jos ei ole tallentanut SeutuWikiin sähköpostiosoitetta, tulee ottaa yhteys järjestelmänvalvojaan.

Käyttäjätunnuksen estäminen

Ilkivalta ja häiriköinti sivuilla voidaan estää. Käyttäjä voi lukea sivuja, mutta hän ei voi muokata niitä. Esto voi olla määräaikainen tai pysyvä. Häiriköinnin tai epäasiallisten käyttäjänimien perusteella käyttö voidaan estää pysyvästi.

Uuden sivun luominen

Uudelle sivulle kannattaa keksiä sisältöä kuvaava nimi. On hyvä käyttää perusmuotoja ja yleisesti käytettyjä nimiä esim. Jean Sibelius (ei Johan Christian Julius Sibelius).

Uuden sivun luomiseen on kolme tapaa:

  • Jos tekee haun aiheesta, josta ei ole omaa artikkelia, wiki tarjoaa automaattisesti mahdollisuutta kirjoittaa aiheesta artikkeli.
  • Etusivun linkistä "Kirjoita uusi artikkeli" voi aloittaa uuden sivun luomisen. Artikkelille annetaan nimi, minkä jälkeen voi kirjoittaa.
  • Punaiset linkit ovat aiheita, joista ei ole vielä kirjoitettu mitään. Linkistä pääsee kirjoittamaan uuden artikkelin.

SeutuWikiin kirjoittaminen

SeutuWikiin kirjoitettaessa voi käyttää kahta eri editoria eli muokkausohjelmaa. Peruseditori vaatii wikikoodin osaamista. Laajennettu editori muistuttaa tekstinkäsittelyohjelmaa. Editori valitaan sivun Muokkaus- ylälaidasta. Laajennetun editorin voi valita oletuseditoriksi. Asetukset-sivun välilehdeltä "Muut" poistetaan ruksi ”Käytä oletuksena peruseditoria”. Peruseditorin käyttöohje on erillisellä sivulla.

Sivujen muokkaaminen

SeutuWikin artikkeleita voi muokata helposti. SeutuWikin sisältö kehittyy paremmaksi, kun aktiiviset lukijat tekevät muutoksia, korjaavat kielioppivirheitä ja virheellisiä tietoja, täydentävät ja päivittävät artikkeleita. Laajat sisältömuutokset voi perustella sivun Keskustelu-välilehdellä.

Tekstiä voi muokata kunkin sivun ylälaidan "muokkaa"-välilehdellä. Ulkoasua ei tarvitse muotoilla, jos tarkistaa tekstin oikeinkirjoitusta tai tekee muuta kielenhuoltoa. Alalaidan Yhteenveto-laatikossa voi kuvata tehtyjä muutoksia. "Esikatsele"-toiminnolla voi tarkistaa, miltä muutettu teksti näyttää. Muutokset täytyy lopuksi tallentaa "Tallenna sivu" -painikkeella.

Kunkin sivun ylälaidan "historia"-välilehdeltä näkee sivun muutokset. Vasemman laidan palkissa olevasta Tuoreet muutokset -linkistä näkee, mille sivuille on viimeksi tehty muutoksia.

Otsikot ja sisällysluettelo

Pitkissä artikkeleissa väliotsikot helpottavat lukemista. Jos sivulla on yli kolme väliotsikkoa, ohjelma tekee sivulle automaattisesti sisällysluettelon.

Laajennetussa editorissa otsikon tyylin voi valita alasvetovalikosta. "Otsikko 1" tekee viivan otsikon alle.

Lähdeluettelo

Artikkelin lähteet on hyvä merkitä artikkelin loppuun. Kirjoittamalla kirjalähteiden perään sanan ISBN ja sen jälkeen teoksen ISBN-numeron pääsee Kirjalähteet-sivulle, joka etsii tietoja kirjasta ja sen saatavuudesta.

Ulkoasun muotoilu

Tekstin muokkaussivun ylälaidassa on kursivointi- ja lihavointi-toiminnot. Maalaa ensin teksti, jota haluat muokata ja valikoi toiminto sen jälkeen. Laajennetussa editorissa on myös muita tekstinkäsittelyohjelmista tuttuja painikkeita.

Wikin sivujen linkittäminen keskenään

Wikissä sivut muodostavat linkkiverkoston. Laajennetussa editorissa sisäinen linkki tehdään muokkauslaatikon maapallokuvakkeella. Linkitettävän sivun nimi on kirjoitettava huolellisesti, kaikkien isojen ja pienten kirjainten tulee olla oikein. Maapallokuvakkeen kautta voi myös hakea sivuja kirjoittamalla sanan alkua. Kun valitset sivun nimen listasta, tulee kirjoitusasu oikein. Lopuksi painetaan Ok.

Voit tehdä linkin myös sivulle, jota ei vielä ole. Silloin linkki näkyy sivulla punaisella. Punaiset linkit ovat ehdotuksia uusista artikkeleista.

Linkki wikin ulkopuolelle

Kirjoittamalla artikkeliin linkki täydellisessä muodossaa esimerkiksi http://www.seutuwiki.fi toimii se automaattisesti. Mikäli haluaa linkin toimivan nimestä, tapahtuu se kuten sisäisen linkin lisääminen: kirjoitetaan ja maalataan linkkisana, painetaan maapallokuvaketta ja kirjoitetaan osoite täydellisessä muodossaan ylempään tekstikentään. Ulkoinen linkki on aina sininen ja sen perässä on pieni nuoli.

Artikkelin nimen vaihtaminen

Sivua ei tule poistaa, jos siihen on linkitetty muita sivuja. "Siirrä" -välilehdellä voit nimetä sivun uudelleen, minkä jälkeen vanhaan nimeen viittaavat sivut ohjautuvat uudelle sivulle.

Sivujen suojaus

SeutuWikin sivut ovat pääosin kaikkien vapaasti muokattavissa. Poikkeustapauksissa (esim. muistelmat ja henkilökohtaiset tarinat) käyttäjä voi estää muiden tekemät muutokset. Sivu suojataan suojaa/muuta suojausta-välilehdellä.  Valitsemalla "Vaadi author-oikeus" käyttäjä voi estää, että muut muokkaavat artikkelia. Ylläpitäjät voivat aina muokata sivuja ja muuttaa suojausasetuksia.

Aihealueet

Artikkeleihin on hyvä lisätä aihealueita. Ne helpottavat tiedon löytymistä. Sivulla Toiminnot:Luokat on lueteltu kaikki aihealueet. Sivun voi sijoittaa useampaan aihealueeseen. 

Aihealueen lisääminen sivulle

Laajennetussa editorissa aihealueluettelo löytyy Muokkaus-ikkunan ylälaidan "Aihealueet"-linkistä. Aihealue valitaan tuplaklikkauksella. Siniset aihealueet sisältävät alakohtia, jotka saa näkyviin klikkaamalla kerran. Hakua voi rajata kirjoittamalla "Hae aihealueita" -kohtaan sanan alku. Kirjoittajan valitsemat aihealueet tulevat näkyviin ylempään laatikkoon. Tarpeettoman aihealueen voi poistaa tuplaklikkauksella.

Henkilöt toivotaan aakkostettavan aihealueisiin sukunimen mukaan. Se tapahtuu lisäämällä Wikitext-näkymässä aihealueen perään pystyviiva ja henkilön sukunimi esim. Kirjailijoita|Leino, Eino.

Uusien aihealueiden lisääminen Aihealueet-listaan

Käyttäjät voivat lisätä uusia aihealueita. Uusia aihealueita mietittäessä apuna voi käyttää YSOa, joka on Yleinen suomalainen ontologia. Siinä luetellaan käsitteitä, jotka ovat standardoidussa muodossa ja siten konekielisesti helpommin löydettäviä.

Uuden aihealueen voi tehdä laajennetulla editorilla:

  • Aihealueen lisääminen aloitetaan Muokkaus-välilehden painikkeesta "Aihealueet".
  • Kohtaan "Hae aihealueita" kirjoitetaan uuden aihealueen nimi ja painetaan "Lisää uusi" -painiketta.
  • Aihealue siirtyy "Valitut aihealueet" -listaan.

Uusi aihealue näkyy sivulle punaisena, kunnes on määritelty, mihin pääaihealueeseen se kuuluu. Se lisätään samoin kuin sivun aihealue: mennään aihealue sivulle painamalla sen punaista linkkiä ja haetaan aihealueelle pääaihealue Muokkaus-välilehden painikkeesta"Aihealueet".

Tynkä-merkintä

Tynkä-merkintä tarkoittaa keskeneräistä sivua.

Laajennetussa editorissa keskeneräinen sivu merkitään muokkausikkunan painikkeesta Tynkä.

Keskustelu sivun sisällöstä

Sivuilla on omat keskustelusivut, jossa voi kysyä, ehdottaa ja keskustella korjauksista. Sivun keskusteluun pääsee keskustelu-välilehdeltä.

Kuvat

Kuvan lisääminen.

Lisäohjeita

Lisää käyttöohjeita Media-Wikissä: Mediawikin käyttöohjeet

Artikkelien kirjoittamisesta ja muokkaamisesta voi kysyä neuvoja ylläpitäjiltä sähköpostilla osoitteesta info(at)hamewiki.fi

Artikkeleiden sisällöstä ottakaa yhteyttä artikkelin kirjoittajaan.

Henkilökohtaiset työkalut
Vipuvoimaa EU:lta
Vipuvoimaa EU:lta

Mikkelin seudun
kulttuuriperintöohjelma