Savon nuijamiesten kirje Gödik Finckelle 11.1.1597

Seutuwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Nuijasota alkoi pohjalaisten maakuntien talonpoikien noustessa Kaarle-herttuan kiihotuksesta Klaus Flemingin sotilashallintoa ja linnaleirejä vastaan vuoden 1596 lopulla. Herttuaan vedoten Savon nuijamiehetkin toivoivat saavansa Savonlinnan voudin alistumaan. Näin ei kuitenkaan käynyt vaan nuijasota päättyi Savossa verisesti, kun Pietari Paavalinpoika Juusten joukkoineen hakkasi maahan koko vastarintaan asettuneen talonpoikaisjoukon Suur-Savon pappilassa Kenkäveronniemellä 23.1.1597.

Alkuperäistä Savon (Joroisten) nuijamiesten Olavinlinnan päällikölle Gödik Finckelle osoitettua ruotsinkielistä kirjettä säilytetään Ruotsin valtionarkistossa. Suomennoksen on tehnyt Päivi Priha.

Toivotamme teille terveyttä nyt ja aina, Jumala kanssanne jne. Hurskas Gödik Fincke, ilmoitamme teidän hurskaudellenne, että Hänen Armonsa, Kuninkaallinen Majesteetti on lähettänyt meidät etsimään linnaleiriväkeä, ratsumiehiä ja muita, jotka ovat olleet yksissä neuvoin hyvän herran Klaus Flemingin kanssa kansaa vastaan, ryöstäneet, tuhonneet ja ottaneet kaiken, minkä ovat saaneet. Toiseksi kysymme Teidän hurskaudeltanne, tahdotteko te olla miehinenne saman herran puolella kuin mekin vai ette. Teidän hurskautenne ilmoittakoon meille kirjallisesti, mitä Teidän hurskautenne aikoo tehdä. Samoin pyydämme nöyrästi, että Teidän hurskautenne antaisi niiden edellä mainittujen ratsumiesten, jotka ovat paenneet linnaan, tulla ulos, nimittäin jos Teidän hurskautenne haluaa olla mainitun herran, herttua Kaarlen puolella. Samoin mitä tulee Ambrosius Henrikinpoikaan ja hänen jalkamiehiinsä, niin heille ei tule tapahtumaan mitään pahaa, jos he tulevat meidän mukaamme ja sopivat linnaleiritalonpoikiensa kanssa ja jos he eivät olleet viime kesänä Turussa herra Klaun neuvottelukokouksessa; mutta heidän on jätettävä miekkansa ja tultava vain sauva olalla - tämä on Hänen Armonsa käsky. Tällä kertaa ei muuta, Jumalan haltuun. Annettu Joroisissa tammikuun 11 päivänä vuonna jne. 1597.

Tämä on yhteisen kansan tahto jne.


Lähteet

  • Suomen historian dokumentteja 1. Toimittajat Mikko Juva, Vilho Niitemaa, Päiviö Tommila. Kustannusosakeyhtiö Otava, Helsinki 1968. s. 236-237.
© Internetix / Heikki Myyryläinen / Mikkeli-seura


Henkilökohtaiset työkalut
Vipuvoimaa EU:lta
Vipuvoimaa EU:lta

Mikkelin seudun
kulttuuriperintöohjelma