A. G. Koranter: "Kertoelma Suur-Sawosta eli Mikkelistä"

Seutuwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Ensimmäisen suomenkielisen pitäjänhistorian, Mikkelin pitäjää koskevan, kirjoitti Norolan Skinnarissa syntynyt ja maisteriksi opiskellut Aksel Gabriel Koranter. Teoksen julkaisi Mikkeliin vuonna 1846 ensimmäisen kirjapainon- ja kaupan perustanut viipurilainen kirjapaino J. Cederwaller & poika vuonna 1848. Koranterin pitäjänhistoria alkaa seuraavasti:

"KERTOELMA MIKKELISTÄ.

Mikkelin kuuluisata nimeä ei nyt omista yksi Sawon pitää ainoastaan: eikä se sovi enään Kihlakunnankaan nimeksi yksin: sillä nimitetään jo koko Maaherra-kuntaa, eli sitä Lääniä, joka, yhdistäen molemmat Suomalaiset sukukunnat, Hämäläiset ja Karjalaiset, näyttää kätkevän kaikkea, jota Suomen maakunnissa, Hämeessä ja Karjalassa, löytyy suurinta ja kauniinta. Se taitaa siis totuutta seuraten omistaa korkeimman ansion kaikista Maaherra-kunnista, ja olla sydän Isän-maamme. Jo aikoja sitten oliwat Posti-konttori ja Apteekki, niinkun myös markkinat, suuremmat Suomessa, korottaneet Mikkelin muita pitäitä korkeamma'. Ja koska Maaherran istuin, moniaita vuosia sitten muutettu, synnytti kaupunnin ja sen kautta ylensi Mikkelin nimen kunniata, niin, etenník koska tavataan selityksiä ei ainoastaan Mäntyharjun, vaan myös Sysmän ja vielä muistakin pitäistä, emme epäile työmme pitää-miehimme sydämissä löytyvän suostumuksen, ja walmistawav waikutuksen ja kehoituksen lukioillen. Jos tarinan juoksussa pikimmiltään joku sana myös kohtaisi maan laatua ja asukkaita, toiwomme yhtähywin kokeemme. jos eiwätkän ole' aatoksen sywyyttä koettelewia tutkistelemuksia, jotka järkeä uuwuttaisiwat ja wäsyttäisiwät, kuitennik olevan pelastajia monen hämärän, ehkä jo pimeän, puoleksi unoutetun muiston männeistä ajan vaihteista.

Tämä suloinen toivo ja rakkaus syntymä-paikkaan rohkaisee ja kehoittaa minua työtäni alkamaan. - Waan ennenkuin asiaan tartumme, tahdomme selittää perustuksen, jonka jälkeen kertoelma ajan suhteen ja'etaan, ja olemme Isän-maamme Historiaa seuraten - koska yhteyttä sen ja tutkittawan, rakkaan syntymä-pitäämme ajan-tiedon wälillä löytyy - jakana tämän neljään osaan eli aika-kertaan, joiden Waihetapaukset (Epokit) ovat: 1:nen Ristin-opin lewittäminen meillen, 2:nen Luteruksen-opin toimittaminen Suomeen, 3:mas koko Suomen yhdistys."


Lähteet

  • Koranter, A.G., Kertoelma Suur-Sawosta eli Mikkelistä. Mikkelissä, 1848 I. Cederwaller poikineen A.F. Cederwallerin kustannuksella. Jäljennetty Mikkelin kaupunginhallituksen toimesta 1948. s. 5-6.




© Internetix / Heikki Myyryläinen / Mikkeli-seura


Henkilökohtaiset työkalut
Vipuvoimaa EU:lta
Vipuvoimaa EU:lta

Mikkelin seudun
kulttuuriperintöohjelma