Ida Marian koti

Seutuwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Kun Ida Maria Himanen syntyi 18.5.1838, hänet merkittiin Mikkelin pitäjäläiseksi, sillä hän syntyi Urpolassa, joka oli jäänyt 7.3.1838 perustetun Mikkelin kaupungin rajojen ulkopuolelle.

Urpolan tuonaikuinen päärakennus, nykyinen Pikku-Urpola ja luontokeskuksen näyttelyrakennus, oli Ida Marian lapsuudenkoti, ehkä kirjaimellisesti syntymäkotikin. Isä, lasimestari Paavo Himanen, oli ostanut vanhan Peitsarin kappalaisen pappilarakennuksen ja siirtänyt sen omistamaansa Urpolaan pari vuotta aikaisemmin. Tämä kappalaisen pappila oli rakennettu vuonna 1782. Kun pappilarakennus oli vielä Peitsarissa, siellä oli ollut hoidettavana mm. Porrassalmen taistelussa haavoittunut kapteeni Georg Karl von Döbeln, joka kantoi siitä lähtien mustaa otsanauhaa haavan peittona.

Vanhan rakennuksen siirtäminen ja sen uudelleen käyttöönotto kertoo, että kaupungin perustamisaikoihin näillä seuduilla oli melkoinen pula rakennuspuusta. Tämä oli seurausta laajamittaisesta kaskeamisesta.

Ida Maria syntyi yritteliääseen perheeseen. Hänen isänsä Paavo Himanen oli syntynyt vuonna 1792 Korpijärven kylässä Mikko Aataminpoika Himasen ja hänen vaimonsa Marketta Yrjöntytär Mannisen viidentenä lapsena. Paavo palveli nuoruudessaan renkinä Kyyhkylässä, pistäytyi Pietarissa vuosina 1819-20 ja toimi sitten Mikkelin pitäjässä talonvartijana ja kylänvanhimpana. Lasimestarin oikeudet hänelle myönnettiin vuonna 1832. Vuonna 1837 hänet nimitettiin laamannioikeuden lautamieheksi. Hän omisti Urpolan lisäksi kirkonkylän keskustassa, markkinapaikalla Naisvuoren kupeella, useita rakennuksia.


© Internetix / Heikki Myyryläinen / Mikkeli-seura


Henkilökohtaiset työkalut
Vipuvoimaa EU:lta
Vipuvoimaa EU:lta

Mikkelin seudun
kulttuuriperintöohjelma