Jamankulma

Seutuwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Jamankulma

Maaherran- ja Hallituskadun kulmarakennus tunnetaan Jamankulmana. Rakennuksen vanhin osa oli valmistunut v. 1841 ja siihen tehtiin viimeiset muutokset v. 1935. Tässä kulmauksessa oli Mikkelin Uusi Apteekki vuodesta 1911 alkaen.

Apteekin perusti Allan Malin v. 1907 Hallitus- ja Ristimäenkadun kulmarakennukseen, kauppaneuvos Pulkkisen taloon. Rakennus tuhouduttua koko korttelin palossa v. 1910 se aukaistiin väliaikaisesti Hallituskatu 9:ssä, josta se siirtyi vartavasten sisustettuun ja ajanmukaiseen apteekkihuoneistoon Aleksanterinkadun ja Hallituskadun kulmaukseen. Malinilta apteekkioikeudet siirtyivät v. 1914 fil.maist. Akseli Jamalle.

Apteekkari Jama omisti tontilla sijaitsevat rakennukset. Hän rakennutti Hallituskadun puolelle v. 1922 asuinrakennuksen sekä sisäpihalle varastorakennuksen. Arkkitehti Martti Välikangas suunnitteli v. 1938 apteekkari Jamalle kolmikerroksisen liike- ja asuintalon, joka valmistui v. 1939.

Jamankulma ja Suur-Savon kulmaus kertovat muutoksesta, joka tapahtui 1930-luvun ja 1940-luvun vaihteessa Mikkelissä. Tämä funkisrakennuksista muo¬dostunut kulmaus on edustava arkkitehtoninen kokonaisuus, johon kuitenkin on nykyaika jättänyt omat lisänsä.

Jaman kulman muuttuminen alkoi 1970-luvulla, jolloin A. Toivakka Oy hankki omistukseensa Jaman tontin talojen purkamisen jälkeen jääneen rakennusoikeuden. Vuonna 1975 siinä avattiin uusi hallimyymälä Jaman entisellä tontilla. Tämä uusi hallimyymälä oli nimeltään Maksimatti. Mikkelin Uusi Apteekki muutti pois Jamankulmasta, kun uudet tilat Mikrankulmassa valmistuivat v. 1985. Tällöin Maksimatti laajeni myös apteekin tiloihin. Suurin muutos kulmauksessa tapahtui v. 1987, jolloin Jamankulman ja Länsi-Savon rakennusten väliin rakennettiin uusi rakennus.

Akseli Jama teki elämän työnsä Mikkelin Uudessa Apteekissa. Hänellä oli apteekkioikeudet kuolemaansa saakka.

Henkilökohtaiset työkalut
Vipuvoimaa EU:lta
Vipuvoimaa EU:lta

Mikkelin seudun
kulttuuriperintöohjelma