Luokka:Kadonnut kaupunki

Seutuwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Luo tähän kategoriaan. Nimi:



Yläkoulu

Historia, kuvataide, maantieto, yhteiskuntaoppi


Kadonnut kaupunki – Opettajalle

Materiaalin kuuluu:

  • Diasarja vanhoista, hävinneistä Mikkelin puurakennuksista (Kadonnut kaupunki ELKA puumikkeli.ppt -tiedoston koko on 14 220 kt)
  • Diasarja, jossa vanhoja puurakennuksia ja nykyinen samalla paikalla oleva rakennus (Kadonnut kaupunki ELKA uudet ja vanhat.ppt -tiedoston koko on 416 856 kt)

HUOM!
Elinkeinoelämän keskusarkiston (ELKA) materiaali on saatu Mikkelin koulujen käyttöön. Sitä ei saa luvattomasti levittää eteenpäin.
Tiedostojen suuresta koosta johtuen ne eivät sijaitse seutu.wikimikkelin palvelimella, vaan esitykset on ladattava Googlen pilvipalvelusta.

Tehtävä:
Tutustukaa diasarjaan Mikkelin vanhoista puurakennuksista. Luokka jaetaan 2-3 hengen ryhmiin, joista jokainen valitsee yhden osoitteen, jota käyvät paikan päällä kuvaamassa nykyisessä tilassa. Kuvista tehdään lyhyt esitys, jossa esitellään nykyinen rakennus mahdollisimman tarkkaan (missä käytössä, mistä raaka- aineesta rakennettu jne.).

Ryhmät pohtivat myös sitä, miksi puurakennus on kyseisestä kohdasta purettu ja miksi juuri kyseinen rakennus on rakennettu tilalle. Ryhmät esittävät myös mielipiteensä nykyisen rakennuksen ulkonäöstä ja siitä miten se sopii ympäristöönsä. Lisäksi jokainen ryhmä miettii, mitä tontilla mahdollisesti voisi sijaita 50 vuoden päästä. Lopuksi voidaan katsella ELKA:n diasarja, johon on yhdistetty sekä vanhat rakennukset että tämän päivän tilanne.

Lisävinkkejä:
Diasarjoissa on kuvia suuri määrä, joten ei välttämättä ole tarkoituksenmukaista katsoa koko kuvasarjaa läpi.

Tehtävän voi toteuttaa varioituna koululla käyttämällä apuna Googlen StreetViewiä. Tehtävänantoa on kuitenkin syytä tällöin muokata.

Eri rinnakkaisluokille voisi näyttää eri osat diasarjoista ja antaa eri rakennukset kohteiksi, jolloin useampi kohde tulisi kartoitettua ja koululle kerääntyisi kuva-arkistoa kohteista. Lisäksi eri luokkien tuotoksista voisi saada aikaiseksi myös isomman kokonaisuuden.

Yksi vaihtoehto on keskittyä niihin rakennuksiin, jotka ovat yhä olemassa (esim. kivirakennukset)

On tärkeää muistuttaa oppilaita siitä, ettei talojen pihoille saa mennä kuvaamaan ja ihmisten yksityisyyttä tulee kunnioittaa.

Keskustelun tueksi:

  • Monet puurakennukset olivat huonossa kunnossa.
  • Puutteelliset mukavuudet (sisävessat jne.)
  • Kasvava kaupunki tarvitsi asuinkerrostaloja ja liiketiloja.
  • Mitä menetettiin? (vrt. Rauma, Porvoo, jne.)
  • Uudisrakentamisen estetiikka.
  • Entä viimeisin mullistus (Stella jne.)?
  • Millaisen rakennuksen Mikkeli tarvitsisi?


Kadonnut kaupunki – Tehtävä

Valitkaa yksi tontti, jolla on aikaisemmin sijainnut puurakennus. Menkää kyseiseen osoitteeseen ja kuvatkaa tilalle rakennettua rakennusta eri puolilta. Valokuvatkaa yleisnäkymä sekä yksityiskohtia rakennuksesta. Muistakaa kuitenkin, ettei talojen pihoille saa mennä kuvaamaan ja ihmisten yksityisyyttä tulee kunnioittaa.

Tehkää posteri tai powerpoint-esitys, jossa esittelette nykyisen rakennuksen mahdollisimman tarkasti. Millainen se on? Missä käytössä se on? Miksi vanha puurakennus on purettu kyseiseltä paikalta? Onko nykyinen rakennus esteettisesti kaunis vai ruma? Perustelkaa. Miten nykyinen rakennus soveltuu ympäristöönsä? Perustelkaa.

Mitä tontilla voisi olla 50 vuoden päästä ja miksi?


Tässä luokassa ei ole sivuja eikä tiedostoja.

Henkilökohtaiset työkalut
Vipuvoimaa EU:lta
Vipuvoimaa EU:lta

Mikkelin seudun
kulttuuriperintöohjelma