Mikrankulma

Seutuwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Mikrankulma

Mikkelin Rautakauppa Osakeyhtiön edeltäjä tehtailija K.A. Sjöströmin rautakauppa perustettiin v. 1902, joka siirtyi Mikkelin Rautakauppa Oy:n omistukseen v. 1908. Mikkelin Rautakauppa Oy:n nimellä liike toimi vuodesta 1918. Liikkeen ensimmäisenä toimitusjohtajana oli Aarne Jordan. Mikkelin Rautakauppa Oy osti uusiksi toimitiloiksi v. 1919 silloisen Kirkkokadun ja Aleksanterinkadun (nyk. Savilahdenkadun ja Maaherrankadun) kulmatontin, jonka vanhan rakennuksen lääninkamreeri Holmberg oli rakennuttanut v. 1843. Rakennus oli ns. kalkkikartano, jonka rakennusaineena oli mm. savi, kanervat, mukulakivet, hiekka ja kalkki. Tämä massa sekoitettiin ja sullottiin pystyyn asetettujen puuriukujen varaan.

Savilahdenkadun puolelle valmistui vuoden 1907 jälkeen jugend-tyylinen puinen asuin- ja liikerakennus, jonka suunnitteli W.A. Tötterström. Kalkkikartanoon tehtiin muutoksia vuosina 1920,1930 ja 1938.

Kulmauksessa ollut liikehuoneisto muodosti perustan liiketoiminnalle, joka laajeni kahden tontin alueelle ulottuen Maaherrankadulta Mikonkadulle saakka. Sisäpihalla oli vuodelta 1884 peräisin oleva tiilinen varastorakennus, jota jatkettiin v. 1927. Maaherrankadun varteen valmistui v. 1937 mikkeliläisen arkkitehdin Olli Saijon-maan suunnittelema funkis-tyylinen kivinen liike- ja asuinrakennus.

Liiketoiminta jatkui Mikrankulmassa 1980-luvulle, jolloin tontti myytiin rakennusliike O.J. Korhoselle ja siihen rakennettiin uusi liiketalo. Mikran liiketoiminnot siirrettiin sataman ja Raatihuoneenkadun myymälöihin. Sataman myymälä oli perustettu jo v. 1975 ja Mikrankulman myynnin jälkeen hallinto muutti siellä olevaan liike-huoneistoon.

Henkilökohtaiset työkalut
Vipuvoimaa EU:lta
Vipuvoimaa EU:lta

Mikkelin seudun
kulttuuriperintöohjelma