Uskonto

Seutuwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Rautakausi – Uskonto: rautakauden uskomukset

Mytologia
Loitsuissa ja riimiteksteissä on tietoa pyyntionnen ja elinkeinojen suojelijoihin liittyvistä uskomuksista. Käsitykset luontoa ja eläinlajeja suojelevista hengistä periytyvät varhaisista pyyntikulttuureista. Omat haltiansa olivat monilla luonnonilmiöillä, tulella, tuulella, luonnon alueilla, metsällä, vedellä, asumuksilla, aarteilla ja ihmisillä. Merkittävimmät haltiat tunnetaan nimeltä esim. Päähaltia Ukko, vedenhaltia Ahti ja riistanvaltias Tapio. Savolainen kansa eli metsästä ja vedestä. Niinpä uskomuksetkin ja palvotuimmat haltiat liittyivät niihin.

Tehtävä
Lue kuvaukset suomalaisen muinaisuskon ”jumalista”. Valitse kuvauksista yksi ja maalaa tulkintasi hahmon olemuksesta ja/tai tekemisistä.

Tapio
Tapio on metsänjumala, jonka ohjauksessa kaikki metsän eläimet ovat. Tavallisesti Tapio on ajateltu ihmisen, miehen kaltaiseksi, jolla oli oma asumus sekä vaimo ja perhe. Metsän hallipartaisesta hipasta tai kultaisesta kuninkaasta saatetaan myös puhua. Tapiolla voidaan tarkoittaa usein myös itse metsää.

Ahti
Ahti on vedenhaltia ja kalaonnen suoja.

Ukko
Tavallisesti vasaralla, kirveellä tai nuijalla aseistanut taivaan-, sateen- ja ukkosenjumala. Ukko voi olla kiertoilmaus, jolla kunnioituksesta tai pelosta johtuen vältetään lausumasta oikeaa nimeä. Ukko tarkoittaa vanhaa miestä. Toisaalta taivaan ja ukkosen hallinnasta.

Tellervo
Tellervo on erityisen viehkeä ja leikkisä metsän jumalan Tapion tytär suomalaisessa tarustossa. Runossa häntä kuvataan näin: Tellervo, Tapion neiti, metsän tyttö tylleröinen, utupaita, hienohelma, hivus keltainen, korea, jok' olet karjan kaitselija, viitsijä emännän viljan mieluisassa Metsolassa, tarkassa Tapiolassa! Kaitse karja kaunihisti, viitsi vilja virkeästi!

Vellamo
Vellamo on arvostettu veden emäntä, Ahdin vaimo. Kalansaaliita on häneltäkin toivottu. Vellamon hallussa oli aaltojen nostaminen ja purjehdussäähän vaikuttaminen. Vellamoa on pidetty kauniina ja hänen kerrotaan pukeutunee siniseen lakkiin, kaislaiseen paitaan ja veden vaahtoon.


Muinaisusko muuttuu vähitellen kristinuskoksi.

Luetaan tekstit:
Pakanoita vai kristittyjä?
Uskomukset ja hautaukset rautakaudella


Lisätietoa:

Wikipedian artikkeli: Suomalaisten muinaiset jumalat


Henkilökohtaiset työkalut
Vipuvoimaa EU:lta
Vipuvoimaa EU:lta

Mikkelin seudun
kulttuuriperintöohjelma